| Autor |
Problem z Yagi 19el. na 70cm |
dli009
Użytkownik
| Data posta: 05-11-06 15:00 |
|
|
Witam dostalem 19el Yagi na pasmo 70cm wykonalem do niej symetryzator z kabla RG213 pomiar WFS w calym pasmie nie przekracza 1,2-1,3 lecz antena jest głucha , wykonalem testy ze znajomym i efekt byl taki ze na yagi sygnal 1-2S a na gp 3x5/8 sygnal ok 3-4S.Dodam ze antena powieszona w polaryzacji poziomej.
Prosze o pomoc ,jakas porade??? |
|
| Autor |
RE: Problem z Yagi 19el. na 70cm |
alien
SP5PIP Team

| Data posta: 05-11-06 18:55 |
|
|
Czy ja dobrze zrozumiałem?
Postawiłeś poziomą yagi i porównywałeś sygnał nadawany z niej i GP'a czyli anteny o polaryzacji pionowej?
W jakiej polaryzacji pracowała antena korespondenta?
Przy bezpośredniej łączności (tzn gdy sygnał nie ma w skutek odbicia skręconej polaryzacji) tłumienie między antenami o niezgodnej polaryzacji może sięgać kilkudziesięciu dB.
Jeśli chcesz porównywać dwie anteny to antena korespondenta w każdym wypadku powinna pracować w polaryzacji zgodnej z anteną testowaną.
Chyba żę źle Cię zrozumiałem.
73! GVY
Jak mi zapłacą za nadgodziny to kupię sobie helikopter... |
|
| Autor |
dli009
Użytkownik
| Data posta: 05-11-06 19:39 |
|
|
|
Witam ponownie caly pic polega na tym ze antena znajomego pracuje w polaryzacji poziomej nie wiem dokladnie jaka to yagi ale na pewno w polaryzacji poziomej. |
|
| Autor |
alien
SP5PIP Team

| Data posta: 05-11-06 20:34 |
|
|
No to sprawa jest bardziej skoplikowana.
Proponuję:
1. Upewnić sie że zmierzona wartość SWR nie wynika z dużej stratności kabla. Można to zrobić mierząc SWR kabla przy odłączonej antenie. Powinien być ponad 3. Im więcej tym lepiej.
2. Nie wiem czy pomiar SWR robiłeś samej anteny czy z fiderem. Jeśli to drugue to sprawdź dla samej anteny (na krótkim kablu).
3. Przeprowadź róby z kimś innym. Możliwe że miedzy wami jest pzszkoda która wprowadza tłumienie akurat na polaryzacji poziomej (kiedyś obserwowałem zbliżony efekt - przestrojenie się o ok 150kHz powodowało żę ze słyszalności ze słabej robiła się bardzo dobra).
4. Pokręć tą yagą. Może źle wyznaczyłeś kierunek na korespondenta.
5. Poproś niech kolega nadaje a Ty poszuka maksimum sygnału. Zobacz czy jest jedno a jeśli kilka to jaki jest stosunek miedzy maksymami. Rożnica w S*6 da wynik w dB. Pozwoli to ocenić kierunkowość yagi.
Więcej pomysłów chwilowo nie mam 
73! GVY
|
| Autor |
dli009
Użytkownik
| Data posta: 11-11-06 16:57 |
|
|
|
Witam zmienilem polaryzacje anteny i niestety jak bylo tak jest nadal czyli bardzo zle :-( |
|
| Autor |
alien
SP5PIP Team

| Data posta: 11-11-06 20:39 |
|
|
Z twojego poprzedniego posta wynikało że to nie jest problem polaryzacji.
Czy robiłeś coś z tych prób o których pisałem poprzednio?
W takim wypadku najlepiej sprawdzać metodycznie wszystkie elementy systemu antenowego.
73! GVY
|
| Autor |
sq5be
SP5PIP Team

| Data posta: 13-11-06 09:08 |
|
|
|
dli009 napisał:
Witam dostalem 19el Yagi na pasmo 70cm wykonalem do niej symetryzator z kabla RG213 pomiar WFS w calym pasmie nie przekracza 1,2-1,3 lecz antena jest głucha , wykonalem testy ze znajomym i efekt byl taki ze na yagi sygnal 1-2S a na gp 3x5/8 sygnal ok 3-4S.Dodam ze antena powieszona w polaryzacji poziomej.
Prosze o pomoc ,jakas porade???
SWR 1,2-1,3 w całym paśmie 70cm! Jak się zmieniało? Dobrze bym sie przyjrzał fiderowi, jakiego reflektometru używałeś? W jakich warunkach dokonywany był pomiar?
Edytowany przez sq5be :: 13-11-06 09:12 |
|